Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ -ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ-υβριδια-βιολογικά τρόφιμα

Ο κυρίως σκοπός αυτής της μελέτης είναι η πληροφόρηση και ενημέρωση σε σχέση με τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Γενετικά μεταλλαγμένος οργανισμός είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος δημιουργήθηκε τεχνητά αλλοιώνοντας τη γενετική του ταυτότητα με την προσθήκη ή και με την αφαίρεση γονιδίων που προέρχονται από οργανισμούς που ανήκουν σε εντελώς ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ είδη. Ο άνθρωπος έχει επέμβει στον γενετικό κώδικα των προϊόντων αυτών αφού είναι αδύνατο να δημιουργηθούν με φυσικές διαδικασίες. Η μέθοδος αυτή ονομάζεται γενετική μηχανική.
Οι επιστήμονες μπορούν να πάρουν γονίδια από τα ζώα και να τα μεταφέρουν στα φυτά ή ακόμη γονίδια από μικρόβια και να τα προσθέσουν στο καλαμπόκι. Έτσι ο νέος οργανισμός που θα προέλθει με αυτόν τον τρόπο θα είναι ένας τροποποιημένος οργανισμός που δε θα γινόταν ποτέ με φυσικό τρόπο. Τα τρόφιμα αυτά έχουν προέλθει δηλαδή από βίαια επέμβαση πάνω στο γενετικό κώδικα των δημητριακών, λαχανικών, φρούτων κ.τ.λ. π.χ. τομάτα από γονίδιο ψαριού ή πατάτα από γονίδιο χοίρου. . Τα μεταλλαγμένα αντέχουν σε όλες τις καιρικές συνθήκες, έχουν υπερδιπλάσια απόδοση ανά στρέμμα ελάχιστο κόστος παραγωγής και υπέρογκα κέρδη σ` αυτούς που τα παράγουν. Η επέμβαση αυτή στη φύση έχει ιδιαίτερα σημαντικές επιπτώσεις και ελλοχεύει πολλούς κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων. Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία από την κατανάλωση γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων δεν είναι επίσης γνωστές (και δεν έχουν εξεταστεί),όμως είναι γνωστό ότι τα βρέφη και τα νήπια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αλλεργίες και σε διατροφικές αλλαγές. Θεωρούνται "ομάδα υψηλού κινδύνου" και επιβάλλεται η παρακολούθηση των επιπτώσεων από την κατανάλωση μεταλλαγμένων. Μέχρι σήμερα, δεν έχει διενεργηθεί παρόμοιος έλεγχος στους ενήλικες και τα μεγαλύτερα παιδιά. Επίσης εξηγείτε πώς γίνεται η γενετική τροποποίηση στα τρόφιμα με την πολύτιμη βοήθεια της βιοτεχνολογίας και μίας καινούριας επιστήμης, της γενετικής επιστήμης. Αρχικά γίνεται η επιλογή των γονιδίων που προσδίδουν ιδιαίτερα και επιθυμητά χαρακτηριστικά σε ένα οργανισμό. Η μεταφορά των γονιδίων αυτών μπορεί να γίνει μεταξύ οργανισμών που ανήκουν σε διαφορετικά βιολογικά είδη και η αναγνώριση ιδιαίτερων χρήσιμων χαρακτηριστικών σε διάφορους οργανισμούς, είναι ο πιο σημαντικός και καθοριστικός παράγοντας στη διαδικασία της γενετικής τροποποίησης των οργανισμών. Σήμερα η διαδικασία αυτή έχει επιταχυνθεί χάρις στις νέες μεθόδους μελέτης της αλληλουχίας του DNA και γίνεται σε εκατοντάδες διαφορετικούς οργανισμούς. Συγκεκριμένα η θεμελιώδης βάση για την γενετική μηχανική (GE) είναι μια θεωρία ή "δόγμα" που χρονολογείται από το 1950 και θεωρείται πλέον υπερβολικά απλοϊκή. Η γενετική επιστήμη έχει οδηγήσει σε πολλές εκπλήξεις και απρόβλεπτες επιπτώσεις που συνδέονται με τους οργανισμούς. Ως εκ τούτου,GE οργανισμών δεν θα πρέπει να ελευθερωθεί στο περιβάλλον ή στην τροφική αλυσίδα. Αναμφίβολα όμως ότι τα "επιτεύγματα" της γενετικής μηχανικής και της βιοτεχνολογίας εξελίσσονται ερήμην των καταναλωτών που βρίσκονται μπροστά σε ένα φαινόμενο με απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες συνέπειες, χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να σχηματίσουν αντικειμενική γνώμη και χωρίς να τους δίνεται καν το δικαίωμα επιλογής. Ακόμη γίνεται λόγος για την εισβολή των μεταλλαγμένων τροφίμων στα πιάτα των ανυποψίαστων καταναλωτών καθώς είναι γεγονός πια ότι, αργά και σταθερά, "τρυπώνουν" στην διατροφή του ανθρώπου.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΒΡΙΔΙΑ
Το υβριδιο είναι μια διασταύρωση δύο ποικιλιών με καλά χαρακτηριστικά. Τα χαρακτηριστικά αυτά μπορεί να είναι διάφορα όπως για παράδειγμα εύγευστος καρπός, ομοιόμορφο σχήμα καρπού, αντοχή σε κάποιες ασθένειες και άλλα.
Επομένως κάνοντας αυτή την διασταύρωση καταφέρνουμε το πάντρεμα αυτών των χαρακτηριστικών και περιμένουμε να πάρουμε κατι που να πλησιάζει τις εκάστοτε απαιτήσεις παραγωγής. Το πάντρεμα αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα γενετικά τροποποιημένα φυτα και μπορεί να γίνει από τον καθένα στο χωράφι του χωρίς την χρηση ακριβού εργαστηριακού εξοπλισμού. Τι σχέση έχουν με τα μεταλλαγμένα; (γενετικά τροποποιημένα) ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ!!!
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
‘Ενα παραγόμενο προιόν μπορεί να είναι βιολογικό αν παράγεται σύμφωνα με τον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ της ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ http://www.bio-hellas.gr/LinkClick.... και να χρησιμοποιεί και υβρίδια μόνο οσα είναι καταγεγραμμένα στον Κοινοτικό κατάλογο της ΕΕ.
ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ -ΓΕΝΕΤΙΚΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΥΒΡΙΔΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ!!!!(για αποφυγή παρανοήσεων)
ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΥΒΡΙΔΙΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΣΠΟΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΠΟΡΑ ,ΟΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΑΝ ΕΙΧΕΣ ΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ!
ΥΣ: ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΠΟΡΩΝ,
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΞΑΡΤΙΕΜΑΙ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΠΟΡΟΥ.
ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗΣ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΑΕΝΑΑ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ!!
Kυριακη Κωνσταντινιδου
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΤΡΩΕΙ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΗ ΖΩΟΤΡΟΦΗ..ΓΙΑΤΙ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΠΧ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΩΝ..ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ 
Τα μεταλλαγμένα βρίσκονται στο πιάτο μας πάνω απο 10 χρόνια ίσως και 20 μέσα από Ζωοτροφές κυρίως, και προσθετικών σε τυποποιημένα τρόφιμα...Κάπου στο 2000 (περίπου) !!..ΚΑΙ ΌΧΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΜΑΣ.ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ

Μεταλλαγμένα συστατικά σε τρόφιμα

Υπάρχουν τρόφιμα με μεταλλαγμένα συστατικά στην Ελλάδα και πώς θα ξέρω αν ένα τρόφιμο περιέχει μεταλλαγμένα συστατικά;
Η σόγια και το καλαμπόκι είναι δύο από τα μεταλλαγμένα προϊόντα που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά (τα άλλα δύο είναι το βαμβάκι και η ελαιοκράμβη), ενώ παράλληλα αποτελούν σημαντικές πρώτες ύλες στη βιομηχανία τροφίμων. Περισσότερο από το 60% των τροφίμων περιέχει παράγωγα σόγιας, όπως αλεύρι, πρωτεΐνες, λεκιθίνη (Ε322), φυτικά έλαια, κλπ ή παράγωγα καλαμποκιού, όπως άμυλο, λάδι, αλεύρι, σορβιτόλη (Ε420), γλυκόζη, φρουκτόζη, κ.α. Επομένως, τρόφιμα όπως μπισκότα, σάντουιτς, σοκολάτες ή παιδικές τροφές μπορεί να περιέχουν μεταλλαγμένη σόγια ή καλαμπόκι.

Κατάλογος με μεταλλαγμένα προϊόντα

 Ένας χρήσιμος κατάλογος με μεταλλαγμένα προϊόντα από πολύ γνωστές βιομηχανίες τροφίμων. Ανάμεσά τους η ΦΑΓΕ , η ΑΓΝΟ , η ΤΑSTY.
Αξίζει να διαδώστε την παρακάτω λίστα. Ο κατάλογος της διατροφικής ντροπής έχει εκδοθεί απο την Greenpreace.
 ___________
Αλλαντικά :
ΑΝΑΝΙΑΔΗ
Γιαούρτια – Επιδόρπια:
Γιαούρτι After School Choco (ΦΑΓΕ)
FruYo γιαούρτι με δημητριακά (ΦΑΓΕ)
Nouvelle, (ΦΑΓΕ)
Caramele (ΦΑΓΕ)
Corn Flakes (Tasty)
Επεξεργασμένες ντομάτες:
Brava Ketchup (Med Foods)
Ζυμαρικά και σάλτσες ζυμαρικών:
La Mediterranea (Γιουριμάκ)
Pasta Italia (Γιουριμάκ)
Μάκβελ Ζυμαρικά (Γιουριμάκ)
Τορτελίνια (ΑΒΕΖ)
Κονσέρβες:
Παλίρροια Βοδινό με αρακά (Παλίρροια)
Παλίρροια Γίγαντες γιαχνί (Παλίρροια)
Παλίρροια Ντολμαδάκια Γιαλαντζί (Παλίρροια)
Παλίρροια Σπετζοφάι (Παλίρροια)
Σπορέλαια – Μαργαρίνες:Corolla (Κορέ)
Standard Σπορέλαια (Standard)
Union Σογιέλαιο (Παπουτσάνης)
Εύα (Ελληνικές Δημιουργίες)
Μάνα Αραβοσιτέλαιο (Παπουτσάνης)
Μάνα Βαμβακέλαιο (Παπουτσάνης)
Σογιόλα (Κορέ)
Σορίνα (Ελληνικές Δημιουργίες)
Το Λαμπερό (μύλοι Σόγιας)
Σαλάτες – Σάλτσες – Σούπες:17 Delicatessen Farma (Olympus Foods)
17 Delicatessen Mustard Sauce (Olympus Foods)
17 Delicatessen Μελιτζανοσαλάτα (Olympus Foods)
17 Delicatessen Ρώσικη Σαλάτα (Olympus Foods)
17 Delicatessen Τυροσαλάτα (Olympus Foods)
Brava Μουστάρδα (Med Foods)
Chef Grec Τυροσαλάτα (Κούτρας)
Chef Grec Ρώσικη Σαλάτα (Κούτρας)
Chef Grec Ταραμοσαλάτα (Κούτρας)
Chef Grec Τζατζίκι (Κούτρας)
Delicia Μουστάρδα (Med Foods)
BEM Μελιτζανοσαλάτα (BEM)
BEM Ρώσικη Σαλάτα (BEM)
BEM Ταραμοσαλάτα (BEM)
BEM Τζατζίκι (BEM)
Σοκολάτες – Καραμέλες:Oscar Σοκολάτες (Oscar)
Παγωτά:
ΑΓΝΟ
Τσιπς – Σνακς:
Cheetos (Tasty)
Doritos (Tasty)
Φουντούνια (Tasty)
Lay ’s (Tasty)
Pitsinia (Tasty)
Ruffles (Tasty)
Tasty Snacks (Tasty)
Tsakiris Chips με αλάτι – πάπρικα (Τσακίρης)
Tsakiris Chips με αλάτι – ρίγανη (Τσακίρης)
Ψωμί – Φρυγανιές:
Ferro Κριτσίνια με σκόρδο (Αθ. Οικ. Αρτοποιία)
Ferro Κριτσίνια με σουσάμι (Αθ. Οικ. Αρτοποιία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου