Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΛΑΝΕ ΔΑΝΕΙΑ, ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΕΜΟ ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΞΑΝΑΧΤΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΕΡΔΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

François Morin Ένας κόσμος χωρίς τη Wall Street: Προτάσεις για ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα

Γιατί η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη; 

Εκείνοι που μας κυβερνούν μας ανακοινώνουν από τον Αύγουστο του 2007 ότι η χειρότερη φάση της κρίσης βρίσκεται πίσω μας. 

Γιατί έκαναν αυτό το χονδροειδές λάθος και γιατί το κάνουν ακόμη; 

Η οικονομία του πλανήτη κυριαρχείται πια από την απόλυτη ισχύ ενός παγκοσμιοποιημένου χρηματοπιστωτικού συστήματος, η αυξανόμενη αστάθεια του οποίου είναι η πηγή των πιο πρόσφατων κρίσεων. 

Ωστόσο, ένας κόσμος «χωρίς τη Wall Street» είναι πράγματι δυνατός; 

Λίγοι είναι οι ειδικοί και ακόμα λιγότεροι οι κυβερνώντες που τολμούν να φανταστούν έναν κόσμο όπου οι χρηματαγορές δεν θα έχουν τη σημερινή τους ελευθερία και δύναμη! 

Όμως, όπως μας εξηγεί ο François Morin, διακεκριμένος ειδικός των χρηματοοικονομικών συστημάτων, αυτό ακριβώς είναι το αποφασιστικό βήμα που πρέπει να κάνουμε ώστε να αποφύγουμε μια νέα καταστροφή. 

Για να σταματήσει κάθε κερδοσκοπία πάνω στα επιτόκια και στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα διεθνές νομισματικό σύστημα που να επιτρέπει τη διαχείριση του νομίσματος ως κοινού αγαθού της ανθρωπότητας. 

Και για να περιορίσουμε την εξουσία των διαχειριστών κεφαλαίων, θα πρέπει να μεταρρυθμίσουμε το εταιρικό δίκαιο ώστε να μοιραστεί η διαχείριση σε όλους τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή.


Η ιστορία της Wall Street: Από το τείχος μέχρι το σκλαβοπάζαρο


Η Wall Street και η οικονομική περιοχή στο κάτω Manhattan - που περικλείει 8 οικοδομικά τετράγωνα - είναι το κέντρο του παγκόσμιου εμπορίου.
Το Business Insiderπαρουσιάζει την ιστορία της Wall Street σε ένα βίντεο. Σύμφωνα με την εκδοχή του, η περιοχή οφείλει το όνομα της σε ένα τείχος το οποίο είχε ανεγερθεί από τους Δανούς τον 17ο αιώνα προκειμένου να προφυλάσσει την περιοχή από «ανεπιθύμητους επισκέπτες» - εν προκειμένω, τους Ινδιάνους.
Το τείχος καταστράφηκε από τους Βρετανούς το 1699.
Πάνω από την είσοδο του χρηματιστηρίου υπάρχει έναμαρμάρινο άγαλμα, βάρους 90 τόνων το οποίο τοποθετήθηκε εκεί το 1903. Με την πάροδο του χρόνου άρχισε να φθείρεται και έγιναν οι σχετικές επιδιορθώσεις.
Στις 16 Σεπτεμβρίου 1920 μια άμαξα γεμάτη εκρηκτικά εξερράγη στη συμβολή της Wall Street με τη Broad Street. Η έκρηξη προκάλεσε τον θάνατο 38 ανθρώπων και τον τραυματισμό 400. Ο δράστης δεν βρέθηκε ποτέ. Ένα τμήμα του κτιρίου που σήμερα στεγάζει τον οικονομικό κολοσσό JP Morgan δεν επισκευάστηκε ποτέ.
Οι χρηματιστηριακές συναλλαγές γίνονταν αρχικά κάτω ένα δέντρο στη Wall Street, στον δρόμο, μέχρι την επίσημη ίδρυση του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.
Το 1711 άρχισε να λειτουργεί αγορά δούλων στη Wall Street. Λειτούργησε για 50 χρόνια. Η Νέα Υόρκη ήταν μία από τις τελευταίες πολιτείες των ΗΠΑ που κατάργησαν τη δουλεία.

TVXS

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΑ (ΔΙΠΛΗ) ΥΦΕΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ !


ROUBINI: 40% Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΕΑΣ ΥΦΕΣΗΣ!
Την περίοδο αυτή μεγάλη ανησυχία υπάρχει γύρω από την πιθανότητα έλευσης μιας νέας ύφεσης στις ΗΠΑ. Οι προβλέψεις των αναλυτών δεν είναι καθόλου ευοίωνες καθώς κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010 ηαύξηση του ΑΕΠ ήταν μόλις 1,6%, τη στιγμή μάλιστα που οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη της τάξεως του 2,4%!
   Εάν μάλιστα συνυπολογιστούν τα αντίστοιχα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου (αύξηση ΑΕΠ κατά 3,7%), είναι προφανές πως έχουμε να κάνουμε με μια απότομη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας!!! 
   Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Διοικητή της FED (Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ), Μπέν Μπερνάνκε, την Παρασκευή 27 Αυγούστου. Σύμφωνα με το Διοικητή της FED, η ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ  έχει επιβραδυνθεί περισσότερο από το αναμενόμενο αλλά η FED είναι έτοιμη να λάβει, αν χρειαστεί, περισσότερα μέτρα για να την στηρίξει. Συγκεκριμένα, ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι και η μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0% (!!) από 0,25 που βρίσκεται σήμερα.
  
   Οι προβλέψεις των οικονομολόγων για την επόμενη μέρα δεν είναι καθόλου καλές. Ενδεικτικά ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini, υποστήριξε πως οι πιθανότητες έλευσης μιας νέας οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ, ανέρχεται στο 40%. Επιπλέον προέλβεψε περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου του ΑΕΠ στις ΗΠΑ στο 1% για το τρίτο τρίμηνο του 2010.


ΤΑ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑΣ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΥΦΕΣΙΑΚΗΣ ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ!

   Όπως προκύπτει από τις επίσημες στατιστικές, η ζήτηση για κατοικίες και άλλα διαρκή καταναλωτικά αγαθά (μηχανολογικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός), εμφάνισε κατά τον τελευταίο μήνα ανησυχητικά σημάδια.

  Συγκεκριμένα, η ζήτηση για κατοικίες τον Ιούλιο σημείωσε αρνητικό ρεκόρ, καθώς οι πωλήσειςμειώθηκαν κατά 34,2% από τον Ιούλιο του 2009. Όπως ήταν φυσικό υπήρξε και πτώση της μέσης τιμής τους κατά 4,8% στα $ 204.000.


   Η υψηλή ανεργία (9,5% με προοπτική να φτάσει το 10% εντός του 2010), η εργασιακή επισφάλεια και η αύξηση των κατασχέσεων από τις τράπεζες, σε συνδυασμό πάντα με την εξασθένηση των σχετικών κρατικών μέτρων στήριξης, αποτρέπει εκατοντάδες χιλιάδες αμερικανούς από το να προβούν στην αγορά ιδιόκτητης κατοικίας.


   Η κακή εικόνα στις αγορές ακινήτων και προϊόντων δεν είναι όμως το μόνο γκρίζο σημείο της αμερικανικής οικονομίας.

   Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ εμφανίζει σημάδια έντονης αποσύνθεσης, καθώς πρόσφατα ανακοινώθηκε πως από την αρχή του 2010, έως σήμερα σημειώθηκαν 118 πτωχεύσεις τραπεζών!


   Τέλος, την Πέμπτη 27 Αυγούστου ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (DOW JONES), έπεσε κάτω και από το λεγόμενο ψυχολογικό όριο των 10.000 μονάδων, αντικατοπτρίζοντας την ανησυχία των αγορών πως όσοι μιλούν για νέα ύφεση δεν είναι απλώς κινδυνολόγοι...

STIGLITZ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΠΛΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ!  
  Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ύφεσης καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών προχωρούν στην εφαρμογή πολιτικής αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας, υποστήριξε ο νομπελίστας οικονομολόγοςJoseph Stiglitz σ ε συνέντευξή του στο RTE Radio.
    «Η μείωση των δαπανών σε επενδύσεις υψηλών αποδόσεων μόνο και μόνο για να βελτιωθεί η εικόνα του ελλείμματος είναι μάλλον ανόητη» δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Στην Ευρώπη οι περισσότεροι επικεντρώνονται σε ένα τεχνητό νούμερο, στον στόχο του 3%, ο οποίος δεν βασίζεται στην πραγματικότητα και εστιάζει σε μία μόνο πλευρά του προϋπολογισμού. Η Ευρώπη κινδυνεύει με διπλή ύφεση» υποστήριξε ο κ. Stiglitz.

   «Το πρόβλημα είναι ότι δεν βγαίνουμε γρήγορα από την τρέχουσα κρίση» προειδοποίησε και συμπλήρωσε: «δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για μία παρατεταμένη αδύναμη ανάπτυξη όπως συνέβη στην Ιαπωνία. Είναι πολύ ανησυχητικό το ότι αρκετός κόσμος μιλάει πλέον για μία νέα τάξη πραγμάτων» με ποσοστά ανεργίας ανώτερα του 10%.

Iskra


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου