Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

ΜΕ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΙΚΙΟ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΜΕ ΠΑΝΟΥΡΓΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΩΣ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

OI ETAΙΡΕIEΣ, ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ, Η ΜΟΝΑΡΧΙΑ...

 ΤΡΕΛΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚIΝΔYΝΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΩΣ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ.

 Τι είδους άνθρωπος είναι η επιχείρηση;

Μια σειρά αιχμηρών παρατηρήσεων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι επιχειρήσεις συμπεριφέρονται στο θεσμικό τους ρόλο σαν επικίνδυνοι κ καταστρεπτικοί ψυχοπαθείς που δεν έχουν την παραμικρή συνείδηση για τις πράξεις τους, είναι ανίκανοι να συναισθανθούν τον διπλανό τους και ποτε δε νιώθουν τύψεις για τα εγκλήματα που διαπράττουν.

Η εκπληκτική άνοδο του κυρίαρχου θεσμού της εποχής μας


Από τότε που το αμερικανικό δίκαιο, καθιέρωσε την Ανώνυμη Εταιρεία ως ένα «νομικό πρόσωπο», αυτόματα επέβαλλε μια κυρίαρχη οικονομική, πολιτική και κοινωνική δύναμη σε όλο τον κόσμο.

Οι εταιρείες υπάρχουν παντού και οι μεγαλύτερες από αυτές είναι πολύ ισχυρές.  


Στο ομώνυμο βιβλίο του Τζόελ Μπάκαν -«ένα βιβλίο που εκλιπαρούσε να γραφτεί» σύμφωνα με τον Νόαμ Τσόμσκι-  εξετάζεται η νομική πλευρά και η πρακτική λειτουργία των σημερινών επιχειρήσεων.

Σε ένα καίριο κεφάλαιο για τη δικονομική ιστορία των ΗΠΑ, στα τέλη του 19ου αιώνα, θεσμοθετήθηκε αυτό που σήμερα ονομάζουμε «περιορισμένη ευθύνη» για μετόχους αλλά και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. 

Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ αποφάσισαν να ξετυλίξουν το νήμα της ευθύνης μέχρι την αρχή του. 

Η ισοδύναμη από νομικής άποψης μεταχείριση του νομικού προσώπου με το πραγματικό, οδηγεί σε μια εύλογη απορία:

Από τα τέλη του 18ου αιώνα που μια Αμερικανική νομική απόφαση όρισε ότι το οργανωμένο επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας είναι νόμιμα ένα νομικό πρόσωπο, έδωσε σε αυτήν τη δύναμη να γίνει η κυρίαρχη οικονομία, πολιτικά και κοινωνικά σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Αυτή η ταινία κάνει μια βαθιά ψυχολογική εξέταση στο μοντέλο της εταιρίας χρησιμοποιώντας διάφορες μελέτες. 

Αυτό που αποδεικνύει είναι ότι αυτό το νομικό πρόσωπο δρα σαν ένας τυπικός ,καταστροφικός ψυχοπαθής χωρίς ίχνος συνείδησης.

Επίσης μας δείχνει πόσο μεγάλη απειλή είναι αυτός ο ψυχοπαθής για τον κόσμο μας και το μέλλον μας και πως μερικοί άνθρωποι με θάρρος, αποφασιστικότητα και εξυπνάδα προσπαθούν να τον σταματήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου