Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΣΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

Τις αγελάδες που παράγουν γάλα για μαζική κατανάλωση 
τις κάνουν ενέσεις με αυξητική ορμόνη που ονομάζεται rBGH, μια γενετικά τεχνητή ορμόνη ειδική για αγελάδες γαλακτοπαραγωγής για να παράγουν περισσότερο γάλα. 
Ενώ η χρήση αυτής της ορμόνης δεν επιτρέπεται στην Ιαπωνία, την Αυστραλία, τον Καναδά ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας ανησυχιών για την υγεία των ζώων και του ανθρώπου, χρησιμοποιείται ευρέως στις ΗΠΑ για να αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος κατά 10 με 15%.
Το γάλα που παράγεται από αυτές τις αγελάδες μπορεί να περιέχει μέχρι και 20 παυσίπονα, αντιβιοτικά και ορμόνες ανάπτυξης σε ένα μόνο ποτήρι γάλακτος, και μερικές μελέτες έχουν συνδέσει την υπερβολική ανάπτυξη όγκων και καρκίνου με το γάλα. 

Οι αγελάδες συνήθως είναι ευάλωτες και επιρρεπείς σε ασθένειες, και το γάλα τους περιέχει μεγάλες ποσότητες πύον. Τότε εισέρχεται η διαδικασία της παστερίωσης. Το γάλα περνά μέσα από μια γρήγορη διαδικασία θέρμανσης, που δεν εγγυάται την καθαρότητά του. Στην πραγματικότητα, τα τελευταία χρόνια έχουν εκδηλωθεί πολλαπλές εστίες σαλμονέλας από το παστεριωμένο γάλα και τα γαλακτοκομικά, που υποτίθεται ότι είναι καθαρά.
Μόλις το γάλα περάσει μέσα από τη διαδικασία της παστερίωσης, γίνεται όξινο (απώλεια φυσικών ηλεκτρονίων), το οποίο παρουσιάζει ένα πρόβλημα. Το σώμα μας πρέπει να διατηρήσει ένα συγκεκριμένο επίπεδο pΗ για να διατηρηθεί η ομοιόσταση. Όσο πιο επεξεργασμένα και εξευγενισμένα τρόφιμα καταναλώνουμε, τόσο πιο όξινο γίνεται το σώμα μας, δημιουργώντας συνεχή ανάγκη, ώστε να βρίσκουμε τρόπους για να κρατήσουμε τα επίπεδο του pH υπό έλεγχο. Αυτό γίνεται με διήθηση αλκαλικών μεταλλικών στοιχείων (ασβέστιο, μαγνήσιο) από άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των οστών. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η συνεχής διαδικασία προκαλεί τα οστά να γίνουn αδύναμα, εύθραυστα, και γεμάτα με οστεοπόρωση. Οι όγκοι αναπτύσσονται επίσης σε όξινο περιβάλλον. Όσο περισσότερο γάλα πίνουμε (και όσο πιο όξινες τροφές τρώμε), τόσο περισσότερο καταστρέφουν τα οστά μας.
Την επόμενη φορά που θα πάτε για ψώνια στο σούπερ μάρκετ, ίσως θα ήταν καλύτερο να ψάξετε εναλλακτικές για το παστεριωμένο γάλα. Δείτε το παρακάτω βίντεο για να φτιάξετε γάλα από αμύγδαλα.




Μήπως λαχταράτε ένα κρύο ποτήρι αγελαδινό γάλα; Ίσως πίνετε γάλα όταν τρώτε πρωινό, απολαμβάνετε ένα κολατσιό ή τρώτε δημητριακά; Όλοι έχουμε ακούσει για τα υποτιθέμενα οφέλη του γάλακτος, ειδικά για την ανάπτυξη των παιδιών, ότι κάνει καλό και χτίζει γερά κόκαλα.
Η εκστρατεία «Got Milk», που ξεκίνησε το 1993, είχε στόχο να παρακινήσει τους καταναλωτές να πίνουν περισσότερο γάλα, όταν οι πωλήσεις του γάλακτος έπεφταν σταθερά. Βλέπαμε διάσημους αθλητές και celebrities να χαμογελούν έχοντας μουστάκι από γάλα και να μας υπόσχονται δυνατά οστά και δόντια. Το γάλα δεν λείπει σχεδόν από κανένα σπίτι, αλλά κάνει πραγματικά καλό στα οστά μας;
Το αγελαδινό γάλα που πωλείται στα ράφια των ψυγείων των σούπερ μάρκετ είναι παστεριωμένο. Η παστερίωση είναι μια διαδικασία όπου εφαρμόζεται υψηλή θερμότητα με σκοπό να καταστρέψει τους παθογόνους μικροοργανισμούς των τροφίμων και για μεγαλύτερη διάρκεια του προϊόντος. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το γάλα θερμαίνεται μέχρι μια συγκεκριμένη θερμοκρασία και στη συνέχεια ψύχεται γρήγορα. Εδώ είναι το πρόβλημα: η παστερίωση σκοτώνει επίσης και όλα τα ευεργετικά βακτήρια (προβιοτικά) και καταστρέφει μερικά από τα θρεπτικά στοιχεία του γάλακτος, όπως η βιταμίνη C και το ιώδιο.
Επίσης, καταστρέφει και τα ένζυμα του γάλακτος. Αυτά τα χαμένα ένζυμα, δυσκολεύουν την πρόσληψη ασβεστίου και φωσφόρου από το αγελαδινό γάλα. Οι χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, (ΗΠΑ και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης) έχουν επίσης το υψηλότερο ποσοστό οστεοπόρωσης. Υπάρχει ο μύθος ότι η κατανάλωση άφθονης ποσότητας γάλακτος διασφαλίζει την υγεία και δύναμη των οστών μας, αλλά οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.
Το ωμό γάλα είναι καλύτερο

Είτε είναι πλήρες, 1%, 2% λιπαρά ή αποβουτυρωμένο, το γάλα περνά από την ίδια διαδικασία παστερίωσης πριν φτάσει στα ράφια των καταστημάτων. Αν έχετε στο μυαλό σας μια όμορφη και γαλήνια εικόνα για τις συνθήκες διαβίωσης των αγελάδων, ότι όλη μέρα βόσκουν σε καταπράσινους βοσκότοπους και περιστασιακά παράγουν το γάλα που πίνουμε το πρωί, τότε μάλλον θα απογοητευτείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου